Mole se svi predstavnici zgrada da ovu obavijest isprintaju i stave na oglasnu ploču ili na ulazu u zgradu.

Javna tribina – Financiranje energetske obnove stambenih zgrada

U prostorijama mjesnog odbora „Novi Retkovec “ gradske četvrti Donja Dubrava u Ulici Breza 26 03.veljače 2015. u vremenu od 18-20 h održali smo zajedno sa predstavnicima tvrtke Riteh, predstavnikom PBZ-a te predstavnikom tvrtke Brunata,javnu tribinu o izvorima financiranja energetske obnove višestambenih zgrada od strane državnih fondova i banaka.Ovom tribinom željeli smo suvlasnicima približiti projekte energetske obnove stambenih zgrada i njihova financiranja. BMD kao upravitelj nastoji biti na usluzi kako za informiranje predstavnika i suvlasnika zgrade o mogućnostima korištenja bespovratnih potpora, tako i za lakše provođenje cjelokupnog postupka prijave, prikupljanja dokumentacije, izrade projekta, izvođenje radova i u konačnici ostvarenje manje potrošnje energije.

Uvodno je sve prisutne pozdravio domaćin gospodin Marko Bošnjak. Izaganje su nastavile predstavnice tvrtke Riteh, Marijana Križan i Kristina Škrtić, koje su prikazale tehnički dio provedbe energetske učinkovitosti. Izložile su tematiku energetskog certificiranja, projektne dokumentacije te što je najvažnije same energetske obnove stambenih zgrada. Najisplativijom se pokazala kompletna obnova jer osigurava veću uštedu energije za zgradu, a čime se povećavaju šanse za maksimalnim iznosom subvencije Fonda. Stoga je jako bitno da se izrada projekta povjeri ovlaštenom certifikatoru, koji iza sebe ima iskustvo i reference i koji će precizno izračunati moguću uštedu i predložiti najpogodnije mjere povećanja energetske učinkovitosti.

Kreditnu liniju Privredne banke Zagreb koja prati projekte energetske učinkovitosti predstavio je direktor Sektora za upravljanje prodajom Nediljko Rojnica. PBZ je prepoznao potrebu provedbe ovakvih projekata te je ponudio i posebne uvjete kreditiranja gdje nije potrebna zadužnica ili hipoteka zgrade za realizaciju kredita. Preduvjet kreditiranja je odluka 65% suvlasnika prema kvadraturi objekta. Kredite je trenutno moguće ostvariti uz tromjesečni EURIBOR + 5,9% kamata, a PBZ dodatno nagrađuje prelazak zgrade u viši energetski razred smanjenjem kamatne stope.

U nastavku je ispred tvrtke Brunata o ugradnji razdjelnika topline, kalorimetara i vodomjera izlagao gospodin Tomislav Gakić koji je nazočnima približio problematiku i nedostatke sadašnjeg sustava naplate potrošnje plina kao i načine ugradnje i prednosti koje suvlasnici ostvaruju ugradnjom razdjelnika topline. Podsjetio je na rokove ugradnje razdjelnika topline koji za zgrade sa 70 i više stambenih jedinica istječe 31.12.2015. a za zgrade do 69 stambenih jedinica 31.12.2016. godine. Zahvaljujemo se svim sudionicima tribine kao i svim suvlasnicima koji su se odazvali .